Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Animáció: Így nézett ki Fülek vára a fénykorában

szia

Animáció: Így nézett ki Fülek vára a fénykorában

Látványos videó

A Szepesi vár animációja után, amelyet szintén mesize2x – Mihályi Zsolt készített el, és amelyet nemrég tettünk közzé honlapunkon, most Fülek váráról készült egy hasonlóan rendkívül látványos videó.

A középkor óta létező füleki vár fénykora a 17. század volt, amikor megyei elöljárók üléseztek falai között és nemesek menekültek belé – írja a mandiner.történelem. Falai közt rengeteg ágyúgolyót találtak a régészek.

Történészek szerint a 12. században a mai vár helyén már fából készült erődítmény állt. Egy 1246. január 10-én kelt királyi oklevélben szerepel először Fülek, annak kapcsán, hogy a várat és tartozékait IV. Béla elkobozza akkori garázdálkodó urától, a Kacsics nemzetségbeli Folkustól (Fulkó), s odaajándékozza a Pok nemzetségből származó Móricnak.

A Wikipédia szerint a középkori Fülek, – a vár és a város – volt a királyé, a királynőé, Csák Mátéé, volt királyi adomány és zálogbirtok, például a Perényieké, akiktől Mátyás király erővel vette vissza. Mohács után megnőtt Fülek jelentősége. Akkori ura, Bebek Ferenc megerősítette a várat, de 1554-ben a török elfoglalta és 39 évig innen sarcolta a környék falvait, sőt, a bányavárosokat is, amelyeknek a kapuja Fülek volt.

Bebek gondoskodott a várról és az olasz Alessandro da Vedano tervei alapján egy erős katonai erődítménnyé építtette át, 1551-ben. A régi vár egy középső várrésszel és két új, ötszögalapú bástyával, valamint egy 6 méter vastag fallal bővült, amelyben ágyúkat helyeztek el. Továbbá hozzáépítettek egy falat, amely körülvette az egész várat, két kör alakú bástyával, amelyeknek feladatuk az volt, hogy védelmezzék a vár alsó és középső területeit. Ez a két bástya 10 m mély árokkal volt körülvéve és csapóhídon keresztül lehetett bejutni a várba, amit végül a törökök – árulással – 1554. június 16-án mégis bevettek.

A vár felszabadítása után, a 17. században élte a vár a fénykorát.Ebben az időben politikai és katonai fellegvárnak számított. Ide menekültek a nemesek a veszélyeztetett területekről. Itt üléseztek Heves, Pest, Szolnok és Csongrád megye elöljárói. Nemcsak Nógrád, hanem a szomszédos hódoltsági területek székhelye, stratégiai fontosságú királyi végvár is volt ekkor.

Az ásatások során a várban találtak pipákat, kalapácsot, fúrókat, baltát, csákányokat, kaszát, lapátot is. A fegyverek közt voltak ágyúgolyó-maradványok, török kopjahegyek, harci balták, bárd, lándzsa, szablya, török jatagánok és puskacsövek, vas- és ólom puskagolyók és a hozzájuk tartozó öntőformák. Tömérdek mennyiségű ágyúgolyót is találtak, valamint az ágyú tisztításához szükséges kellékeket, amelyek ma a krasznahorkai múzeumban tekinthetők meg. A lovasságtól főleg patkók maradtak fenn.

A vár rekonstruálását az 1970-es években kezdték el. Felújították a Bebek-tornyot, ami egyébként a legjobb állapotban maradt meg, az óratornyot és az ágyúk helyét a vár középső részén. Szükséges lenne a Perényi-bástya és az őrtorony rekonstruálása is. Érdemes lenne teljesen rendbe hozni óratornyot és befedni, hogy ne menjen még jobban tönkre. A vár 1993 óra látogatható.

Forrás: mandiner.történelem

Olvasás folytatása
Hírdetés - AD22

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL