Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Három magyar fiatal kitalálta az okoskottát!

szia

Három magyar fiatal kitalálta az okoskottát!

Találmányukkal az egész világ jól járhat

Hacsak valaki a zeneiparban dolgozik, vagy egy stúdió tulajdonosa, aligha gondol bele, mekkora pazarlás történik a kotta-iparágban. Egy magyar startupnál – Allegro – már belegondoltak:

három fiatalember, Lukács Miklós, Jobbágy Róbert és Mudri György éppen okos kottamegjelenítő rendszert fejleszt.

Egy olyan “tableten” dolgoznak, amelyet papíralapú kotta helyett használnának a zenészek.  De miről is van szó tulajdonképpen? Miért lenne ez fontos? Vegyünk egy tipikus esetet: rögzíteni kell egy filmnek a zenéjét. Valahol a világban egy zeneszerző megírja a zeneművet (kottát), amit elküld a világ másik végén működő hangmérnöknek/producernek. Ők kinyomtatják a kottákat és összehívnak egy zenekarnyi jól képzett zenészt. A zenészek feljátsszák a művet, a zenét pedig visszaküldik a megrendelőnek. És a nap végén – mivel többször már nem fogják használni – kidobják a kinyomtatott kottákat.

Napi szinten a zenekar méretétől függőn 2-3000 oldal kottát nyomtatnak ki, és dobnak is ki egy felvétel végén! 
DSCF4526-426x640

Mudri György (CEO) és Jobbágy Róbert (CTO) a prototípussal. Társalapító még Lukács Miklós. (Fotó: Orbital Strangers)

Ez egy stúdió éves büdzséjében is érezhető tétel, és akkor a környezeti hatásokról még nem is beszéltünk. Emellett rengeteg időbe telik a kottákkal való “bajlódás”: egy átlagos felvétel során 60 perc stúdióidőből 30-40 perc, ami ténylegesen zenéléssel telik. Az állásidőben kiosztják, majd esetleg javítják a kottákat.

Ha okoskottát használnának, az állásidő lecsökkenhetne öt percre, ami jelentős, akár több mint ezer eurós megtakarítást jelenthet egy stúdiónapra vetítve!

A szegedi srácok egy olyan „tablet”-et – egész pontosan digitális kottamegjelenítő célhardvert és az ezeket összehangoltan működtető szoftvert – fejlesztenek, amely kiküszöbölné a fenti problémákat. Nyomtatás nincs, helyette vannak digitálisan, érintőképernyős kijelzőkön megjelenített kották, automatikus lapozás (amennyiben szükséges), hiba esetén pedig könnyű a javítás.

Minden gyorsabb, könnyebb, jobb minőségű és főleg gazdaságosabb: az Allegro szerint egy stúdió esetében egy év alatt több százezer eurós pazarlást lehet elkerülni a rendszer használatával. 

okoskotta2-640x360

2016 elején kezdték a fejlesztést, ősszel már volt egy prototípus, mára pedig hat eszközük van, melyeken tesztelnek és demo célra is használják őket. A sorozatgyártás előkészítése folyik. Úgy számolják, hogy egy teljes stúdió felszerelése körülbelül 100 ezer euróba kerülne.

A papíralapú kotta használatából adódó gondok az egész világon azonosak, tehát a fejlesztéssel mindenhol lehetne pénzt és időt megtakarítani.

Forrás: SzeretlekMagyarország, Forbes

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL