Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Szenzáció: Mégsem Serédy Zsófia múmiája feküdt a krasznahorkai várkápolnában

szia

Szenzáció: Mégsem Serédy Zsófia múmiája feküdt a krasznahorkai várkápolnában

Egy legendával kevesebb

A vizsgálatok eredményei alapján kizárt, hogy Serédy Zsófia múmiája volt a krasznahorkai vár kápolnájában elhelyezett üvegkoporsóban – írja az Új Szó

A múmiát a krasznahorkai várban pusztított 2012-es tűzvész után szállították el a várkápolnából. A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának vezetése CT-vel is megvizsgáltatta, és DNS-mintát is sikerült venni. A vizsgálatokat a Szlovák Tudományos Akadémián és a Komenský Egyetem Természettudományi Karának antropológiai tanszékén végezték.

Hivatalosan ugyan csak júniusban, a betléri kastélyban tervezett reprezentatív kiállítás megnyitóján jelentik be a szakemberek a vizsgálat eredményét, de a kiszivárgott hírek szerint valószínűleg Dőry Teréz, II. Andrássy István gróf feleségének holtteste feküdt az üvegkoporsóban.

A koporsóban fekvő nő a 18. század elején hunyt el, s Krasznahorkaváralja község templomának kriptájába temették el. Teste különleges módon, szinte sértetlen állapotban maradt fenn, mivel az évtizedeken keresztül rácsöpögő meszes víz és a kriptában lévő huzat konzerválták azt. A vár kápolnájába a 19. század elején vitették föl az Andrássyak. Érdekessége, hogy jobb keze kissé meg van emelve – valószínűleg egy Biblia volt alatta, amely idővel szétmállott. Ez a prózai magyarázat megdönti a Jókai képzeletében született legendát, miszerint keze fölemelésével – fia szívének összeszorításával – akarta megakadályozni, hogy az apja meggyilkolására vetemedjen…

A Jókai által teremtett legenda számtalan zarándokot vonzott az üvegkoporsóhoz, holott Jozef Novák professzor már a 20. század 60-as éveiben a Honismereti Folyóiratban (Vlastivedný časopis) közölt cikkében rámutatott a halott nő és Dőry Terézia grófnő képmása közötti feltűnő hasonlóságra.

Nos, most Jozef Novák professzor elmélete bizonyítást nyert – nekünk pedig egy legendával kevesebb maradt.

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL