Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

A kormány rábólintott: Börtönt építenek Rimaszombatban

A kép illusztráció (fotó: theconversation.com)

szia

A kormány rábólintott: Börtönt építenek Rimaszombatban

Új büntetésvégrehajtó intézet épül Rimaszombat (Rimavská Sobota) Szabópuszta (Sabová) városrészében férfi elítéltek számára, 832 férőhellyel. Az állam a magántőke bevonásával építené fel a börtönt. A kormány hétfőn fogadta el az építésről szóló projekttervet. Az új büntetés-végrehajtó intézet építése 2019-ben kezdődne, és 2021-ben fejeződne be. 

Az új börtönnel az állam szeretné megoldani az elítéltek régóta növekvő számának problémáját, csökkentené a börtönök túlterheltségét, javítana a börtönök kedvezőtlen műszaki állapotán, és így pótolná a börtönök hiányos finanszírozását is. Ezenkívül az állam arra a helyzetre is fel akar készülni, ha az EU más tagállamaiban büntetésüket töltő szlovákiai állampolgárokat áthelyezik saját származási országukba.

 „Ha minden jól megy, akkor az építkezés 2019-ben elkezdődik, és a tervek szerint 18-24 hónapig fog tartani, ami azt jelenti, hogy ha jól megy minden, a 2021-es évben már állhat az épület” – fejtette ki Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter. Majd hozzátette:  A szlovák büntetés-végrehajtásnak szerinte új börtönre van szüksége, mivel a jelenlegi börtönök gyakorlatilag tele vannak. „A börtönök telítettsége 93-95 százalék körül mozog, ha egy rabra 3,5 négyzetméternyi területet számolunk. Ez azonban a nemzetközi emberjogi normák szerinti határ, ezért a 4 négyzetméter felé nyomnak bennünket.”

Egy esettanulmányban kimutatták, hogy a legelőnyösebb a közszféra és az állami szektor együttműködése lenne. A koncessziós szerződés húsz évre szólna a börtön felépítésétől kezdődően – vagyis a 2021 és 2041 közötti időszakról van szó. A magánszektorhoz tartozó fél feladata lenne a börtön felépítése és üzemeltetése azokon a tevékenységeken kívül, amelyeket csak az állam végezhet. Ilyen például az őrzés és az elítéltekkel való munka. Az engedményesnek be kell biztosítania az elítéltek 60 százalékos foglalkoztatását is, ami 300-400 munkahelyet jelent.

A minisztérium szerint az elítéltek száma tovább fog nőni, és a következő tíz évben ez a szám átlépi a 11 000-t. A büntetés letöltésének megkezdésére több mint 1600 elítélt vár. Külföldön 900 szlovák állampolgár van börtönben, akiket a jövőben Szlovákiába szállíthatnának. A jelenleg működő 18 büntetésvégrehajtó intézet közül 13 darab 30 évnél régebbi. A legtöbb intézetnek pedig a tárca szerint csak nagyon korlátolt lehetőségei vannak a bővítésre.

A rimaszombati börtön férfi börtön lesz 832 férőhellyel. Az építkezés a közszféra és a magánszektor együttműködésével valósul meg, a befektetés pedig körülbelül 58 millió euróba fog kerülni.

(tasr)

 

Olvasás folytatása
Hírdetés - AD22
Ezek is tetszhetnek...

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL