Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

A víz érintése a legjobb film, Gary Oldman Oscar-díjas, a Testről és lélekről szobor nélkül maradt

Fotó: lanueva.com

szia

A víz érintése a legjobb film, Gary Oldman Oscar-díjas, a Testről és lélekről szobor nélkül maradt

Tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra A víz érintése a 90. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. Guillermo del Toro fantasy filmje megkapta a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést is. A legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében, amelyben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve is szerepelt, chilei győzelem született az Una Mujer Fantástica révén.

A legjobb filmért járó Oscart a tavalyi borítékcserés fiaskó után idén ismét Faye Dunaway és Warren Beatty adta át. Del Toro, A víz érintése című film rendezője a díjat megköszönve arra bátorította a fiatal filmeseket: “használják arra a képzeletüket, hogy olyan történeteket mondjanak el, amelyek valóságosak a világban.” Majd így folytatta: “A legnagyobb dolog, amit a művészet és amit a mi ágazatunk tesz, hogy kitörli a homokba rajzolt vonalakat – utalt a magáról migránsként beszélő rendező nemzetközi karrierjére.

Fotó: Facebook

A színészi kategóriákban a papírforma érvényesült: a legjobb női főszereplő díját Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában) kapta, a legjobb férfi főszereplőét pedig Gary Oldman (A legsötétebb óra).

 

Frances McDormand és Gary Oldman

A díjátadó gálán a 90. évfordulót ünneplő filmes idézetek mellett Hollywood forró témája, a nemek közötti egyenlőség kérdése és a filmipart megrázó zaklatási botrányok áldozatai melletti kiállás, a változások sürgetése is kiemelt szerepet kapott. A műsor házigazdája, Jimmy Kimmel is többször célzott a szexuális zaklatásokra és az áldozatoknak hangot adó MeToo-mozgalomra.

A mellékszereplők közül Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában) vehette át az aranyszobrot.

Habár a felvidéki Borbély Alexandra főszereplésével forgatott Testről és lélekről című film is a végső ötös listában volt, végül a chilei Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) című alkotás vitte el a legjobb idegen nyelvű film díját.

A magyar film rendezője, Enyedi Ildikó így nyilatkozott a díjátadó után: “Nagyon nagy kaland volt, nagyon szép volt, nagy boldogság volt dolgozni, és ami azóta történt a filmmel, az azt bizonyítja, hogy jól dolgoztunk.” Az alkotó kiemelte, hogy már új filmje előkészületein, Füst Milán Feleségem története című regényének adaptációján dolgozik.

Először nyert Oscar-díjat Roger Deakins. A brit operatőr a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fi fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését.
“Szeretem a foglalkozásomat” – vallotta meg az Oscar-szoborral a kezében. Hozzátette: ennek egyik oka azokban az emberekben rejlik, akikkel a hosszú idő alatt együtt dolgozott a kamera előtt és mögött.

James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! című filmért, Jordan Peele-t pedig a Tűnj el! eredeti forgatókönyvéért jutalmazták.

Három technikai díjat nyert a Dunkirk. Chistopher Nolan második világháborús filmjét a vágás, a hangvágás és a hangkeverés kategóriában díjazták. A vizuális effektusokért a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fit jutalmazták. A legjobb smink és frizura díját A legsötétebb óra, a jelmeztervezését pedig a Fantomszál című film kapta. A látványtervezés kategóriájában A víz érintése nyert.

További díjazottak:

Legjobb dokumentumfilm: Icarus

Legjobb rövid dokumentumfilm: Heaven Is a Traffic Jam on the 405

Legjobb rövidfilm: The Silent Child

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb rövid animációs film: Dear Basketball

Legjobb eredeti filmzene: Alexandre Desplat (A víz érintése)

Legjobb eredeti betétdal: Remember Me a Coco c. animációs filmből

A 90. Oscar-gálán a filmet szerető közönséget is ünnepelték. Jimmy Kimmel a műsor egy pontján egy maroknyi sztárral, köztük Guillermo del Toróval, Mark Hamill-lal és Emily Blunttal átvonult a szomszédos Kínai Színházba, és nassolnivalóval lepte meg az ott mozizó nézőket.

(mti)

 

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL