Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Ami nem maradhat ki a nyárból… Haverok, fesztivál, Sound!

szia

Ami nem maradhat ki a nyárból… Haverok, fesztivál, Sound!

Fesztiválra lehet menni egy napra is, de nem érdemes. Ha már egyszer elmerülsz a banzáj krémjébe, miért sietnél haza? Ha már van egy jópofa társaság, akivel az élet e habos oldalát megízlelheted, miért ne élvezd ki fenékig? Évente csak öt nap, de az az elejétől a végéig olyan életérzést ad, melyet aztán évről évre igényelsz majd.

Bevillanó képek koccanó poharakról, csobbanó vízről, hullámzó tömegről, kígyózó sorokról, a vödörből szürcsölt italokról, világító óriásbábukról, égen úszkáló rájákról, száguldó óriáskerékről, zuhanó bungee jumpingozókról, sziporkázó tűzijátékról, süvítő partihajókról, a Main Stage világító effektjeiről, az Elrow színkavalkádjáról, a tükröződő Balaton Sound feliratról… Ilyen és még annál sokkal több mámorító képkocka sejlik fel mindazok emlékezetében, akik a nyár gőzölgő fesztiválfelhőjébe burkolóztak már valaha. A Balaton legnagyobb fesztiválja, a Balaton Sound a fél világot megmozgatja – és ebből a jól bevált, évente itt összeröffenő társaságok plusz-mínusz tagokkal együtt kiveszik a részüket.

photo: Bodorkós Máté

Ha arra adod a fejed, hogy végigtolod a közel egyhetes hacacárét, jócskán fel kell készülnöd rá testileg, lelkileg és túlélő-felszerelés-ügyileg egyaránt. Alkoholos nedükön túl, ne csak energiaital és kávé legyen nálad, de csomagolj be a zacskós cuccok mellé konzerveket, előre kisütött rántott húst, krumplis pogit, és a felfújható medence is a kötelező chill-kellékek közé tartozik – hiszen ha nem akaródzik partra vetni magad, elég csak kimenni az udvarra és máris elkap a strandfeeling, egyénileg összeállított track list kíséretében.

Photo: László Mudra

Mégis belehallgatnál a Sound nappali ütemeibe is? A már jól bevált detoxjóga sóhajai, a lágyabb stílusú zenék ritmusai, a hempergő strandolók nevetgélései várnak lent. Délutánra pedig kiürül a tér, megy a készülődés és a sötétedés meghozza a fesztiválozók újabb, olykor akár kipihentebb tömkelegét. Fogócskázó emberek, ámuló gyerekek, nyakba vett lányok, babakocsis családok, világító virágok és füstfelhők mögé rejtőző fellépők látványa fogad. Mire a hömpölygő tömeg a main stage felé sodor, már pörög is a lemez Don Diablo, Tiesto, Marshmello, Armin von Burren vagy épp Alesso kezei alatt. De ha a Chainsmokers lép színpadra, lekerül a felső, szétnyílik a tömeg, libben a frontember és üvöltenek a rajongók.

Mindeközben érdemes kicsit megvizslatni a tömeget: a különböző zászlók büszkén hirdetik tulajdonosuk nemzetiségét, a lányok csillogó arcdíszek mögé és színes hajfonatok alá rejtve természetességüket olvadnak össze egyetlen egésszé. A fiúk nagy része szemüket lefedve, felső testüket viszont szabadon hagyva pumpálják a levegőt. Az elvetemült szülők ölében, hátán, babakocsijában hatalmas fülhallgatók alá bújtatott kisgyerekek próbálják kizárni a külvilág impulzusait, míg idősebb társaik a VIP szektorból kémlelik a tömeget és arcukon kirajzolódik a csodálkozás – mely sajnos nem mindig az előadó iránti pozitív, hanem a fesztiválozók viselkedésére irányuló megdöbbenéssel fémjelzett.

Major Kata – Rockstar Photographers

Még mielőtt azonban a gondolataidba révedsz, figyelned kell arra is, hogy ne tűnjön el semmid, ne essen rád senki, ne egyél romlott kaját, ha veszel egy kört, a gépen ne add fel a 0% borravaló megnyomását, a WC-nél egy kulturált változatba juss be, a parton sétálva ne botladozz el a romantikázó párok körében. A kellemetlenségek azonban egy egyszerű hétvégi bulin is visszaköszönhetnek, a látványvilág, a programkínálat és az emberek sokszínűsége viszont csak egy fesztiválon képes önmagában kárpótolni a hiányosságokért – csupán halvány emlékfoszlányt hagyva benned a negatívumokról szeretett élményeid lapjain.

Ha eleresztenéd a hajad, elengednéd magad, ellazítanád az agyad és mindezt vízpart mellett szeretnéd megtenni, akkor ott a helyed a 2020-as Balaton Soundon… Még ha először is – de garantáltan nem utoljára!

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL