Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Januártól Bős város lesz!

szia

Januártól Bős város lesz!

Bős község 2016. január 1-jétől város lesz. Ezt tegnap (nov. 24.) hagyta jóvá a parlament. A dunaszerdahelyi járásbeli Bős mellett a turócszentmártoni járásban található Nagyturány (Turany) is városi rangot kap.

A bősiek már 2013-ban kérvényezték, hogy nyilvánítsák őket várossá, ám eddig semmilyen visszajelzést nem kaptak a belügyi tárcától. A minisztérium szerint azért válhatott várossá, mert 5397 lakosa van, adminisztratív- és kulturális központtá nőtte ki magát. Emellett rendelkezik szolgáltatásokkal a környező községek számára, és a közlekedési infrastruktúra is megfelelő. Ez ugyanígy jellemző Nagyturányra is, melynek 4332 lakosa van.

gabcikovo-banner

A Hírek.sk szerint azonban Bős az ausztriai menedékkérők befogadásáért kaphatja meg a városi rangot. “Sokan összefüggést látnak ebben azzal, hogy a település határában újra nyitották a menekültotthont – írják -, ahol 500 ausztriai menedékkérőt helyeznek el. A belügyminisztériumnál azonban úgy nyilatkoztak: a két kérdésnek nincs köze egymáshoz.”

Szlovákiában összesen 2890 település található. Ebből jelenleg 138 város, ez a lista bővül most újabb kettővel. Utoljára 2001-ben emeltek városi rangra falvakat, akkor Karásznóból (Krásno nad Kysucou) és Sasvárból (Šaštín-Stráže) lett város.

Hírek.sk, Új Szó, Paraméter

Olvasás folytatása
Hírdetés - AD22
Ezek is tetszhetnek...

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL