Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Már egy Tesla autó is lebeg a világűrben

fotó: Youtube

szia

Már egy Tesla autó is lebeg a világűrben

Útnak indították kedden délután az Egyesült Államokból, a floridai Cape Canaveralban a SpaceX vállalat új, óriás rakétáját, amely kísérleti repülésére egy Tesla típusú elektromos autót is magával vitt – írja a zoom.hu. 

A dél-afrikai származású amerikai üzletember, Elon Musk (akinek nevéhez többek között a PayPal, a Tesla Motors és a SolarCity vállalkozások is köthetőek) cége alkotta meg a Falcon Heavy nevű rakétát, melynek indulását hatalmas érdeklődés övezte világszerte. A rakéta nemcsak, hogy a jelenlegi legerősebb űreszköz, de a történelmet böngészve is csupán a Holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta csak felül.

A Falcon Heavy építése során egy korábban már kipróbált rakétatípus, a Falcon 9-es három modelljét kapcsolták egybe. Az akció egyik nagy kérdése az volt, hogy a három egység repülés közben hogy tud majd együttműködni.

A kilövés 29:44-től látható:

 

Az igazi különlegességet, mely által az egész világon híre ment a küldetésnek az adta, hogy a rakéta egy Tesla autót is magával vitt, amit aztán Nap körüli pályára is állított.

Az űrben lebegő Teslában egy űrruhába öltöztetett, Starman névre keresztelt bábu is helyet kapott. A jármű műszerfalán – valószínűleg nem véletlenül – a Don’t panic! (Ne ess pánikba!) felirat is megtalálható, mely a Galaxis útikalauz stopposoknak regényből és filmből lehet ismerős többek számára.

fotó: Twitter

A Falcon Heavyt három gyorsító rakéta, összesen 27 hajtóművének segítségével lőtték ki a világűrbe. Amennyiben beválik, a közel 70 méter magas gépezet a jövőben képes lehet akár 70 tonna hasznos terhet is Föld körüli pályára állítani, míg a magasabb, geostacionárius pályára 22,2 tonna tömegű terhet vihet magával.

Ami pedig a Tesla autót illeti…. Elon Musk járműve nem céltalanul fog lebegni az űrben: a tervek szerint egyszer keresztezni fogja a Marsot is, amivel azt szeretnék bizonyítani, hogy nemcsak a Hold, hanem a Mars is elérhető.

 

 

A SpaceX egyik legfőbb célja ugyanis a Holdra utazás, a Hold kolonializációja, és a Mars elérése.

A mostani kilövés jelentősége az is, hogy az újrahasznosított részeknek köszönhetően jóval olcsóbb, 90 millió dollár egy kilövés költsége.

(zoom.hu)

Olvasás folytatása
Hírdetés - AD22
Ezek is tetszhetnek...

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL