Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Nem mese: elásott ezüstpénzre bukkant egy csallóközi család!

szia

Nem mese: elásott ezüstpénzre bukkant egy csallóközi család!

Egy ócska korsóban 312 db, tiszta ezüstből készült tallér lapult

Ilyen csak a mesében létezik! – gondolhatnánk, de nem: vannak még szerencsés emberek. 2016 június első hétvégéjén a csallóközi Egyházkarcsán egy család medence építésbe kezdett, és ásás közben egy furcsa, ütött-kopott, töredezett cserépkorsóra bukkant. A kívülről semmit se érő korsó valódi kincset tartogatott: több, mint 300 darab, 17. századi ezüstpénzt!

mince-poklad-Kostolne-Kracany (1)

Mindjárt hétfő reggel el is szaladtak vele a községi hivatalba, a polgármesterhez. Jól tették: így ugyanis busás jutalomra számíthatnak. A polgármester, Gódány László azonnal értesítette a  Nagyszombati Kerületi Műemlékvédelmi Hivatalt. Ennek munkatársai megállapították:

312 db, tiszta ezüstből készült, különböző méretű tallért illetve néhány krajcárt talált a szerencsés család. A pénzérmék az 1600-as évek második feléből származnak, és hibátlan állapotúak. 

Az ezüst tallérok egészen pontosan az 1630-1704-es évekből valók, II., III., IV. Ferdinád, XIV. Lajos valamint I. Lipót arcképével. Az egész kincs súlya 4,5 kiló!

Ezüstpénz XIV. Lajos arcképével

Ezüstpénz XIV. Lajos arcképével

Peter Grnzár, a nagyszombati műemlékvédelem régésze elmondta: találtak már pénzérméket a Csallóközben, de ilyen gazdag lelet még sosem került elő. Ez egyébként a régészeti kutatás szempontjából szegényes terület.

A területet tovább kutatják a régészek.

A pénzt minden bizonnyal egy igen gazdag ember rejthette el – az adott korban egy talléron 2-3 tehenet lehetett vásárolni.

A pénzérmék értékét jelenleg törvényszéki szakértők becslik fel. A folyamat több hónapig, akár egy évig is eltarthat. Ezek után a család megkapja a lelet értékének megfelelő, azzal 100%-ban megegyező összegű megegyező eurót. “Mivel az ilyen érmékért rendkívül kedvező árat adnak a piacon, minden bizonnyal szép summát kapnak majd, amivel elégedettek lesznek” – mondta Peter Grnzár. A pár évvel ezelőtti, Pozsonyban talált hasonló leletért fizetett jutalomból kiindulva a család több 10 ezer eurót kaphat.

A régi érmék a vizsgálatok után a Csallóközi Múzeumban kapnak otthont.  A múzeum a későbbiekben szeretne fényt deríteni arra is, hogy vajon ki élhetett ott abban a korban, s kinek a kincseit találhatták meg.

Források: Új Szó, Paraméter, Topky.Sk
F
otó: Topky.sk

Ezüstpénz III. Ferdinánd arcképével

Ezüstpénz III. Ferdinánd arcképével

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL