Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Ennyit még nem fizettek élő magyar művész munkájáért

szia

Ennyit még nem fizettek élő magyar művész munkájáért

Mérföldkőhöz érkeztünk? Csak az összeg változott, a rekorder személye nem: Reigl Judit törte át a 100 millió forintos korlátot.

Tulajdonképpen várható volt, hogy Reigl Judit rekordot dönt a Sotheby’s június 7-i párizsi árverésén, hiszen ugyanitt már tavaly decemberben közel 100 millió forintot adtak Kitörés című, az 50-es években készült sorozatának egyik darabjáért, s azóta híre ment, hogy a művész „magasabb árosztályba lépett”.

A mostani aukción szerepelt festmény ugyanezen sorozat része, egy évvel korábban, 1955-ben született és több mint fél évszázada volt ugyanazon francia magángyűjtemény része. A ház most már a tavalyinál jóval magasabb, 2-300 ezer eurós taksával bocsájtotta kalapács alá, és az eredmény ezt a várakozást is túlszárnyalta, hiszen új tulajdonosa 411 ezer eurót, azaz közel 129 millió forintot fizetett érte.

Reigl legjobb eredményei érthető módon Párizsban születnek, ezért talán nem volt szerencsés, hogy ez a mű egy napon szerepelt a londoni Contemporary East árverésével; lehet, hogy az ott kalapács alá került Reigl-mű a gyűjtők kevésbé megosztott figyelme mellett jobb árat érhetett volna el; ez az egész árverést segített volna még inkább reflektorfénybe állítani. De ne legyünk telhetetlenek: élő magyar művész munkája először kelt el forintban számolva kilencjegyű összegért.

Szerző: artPortal

Olvasás folytatása
Hírdetés - AD22
Ezek is tetszhetnek...

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL