Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Videó: így nyomtatják az új 50 eurós bankjegyeket

szia

Videó: így nyomtatják az új 50 eurós bankjegyeket

Új 50 eurós bankó kerül forgalomba április 1-jén, ám a régivel is korlátlan ideig fizethetünk

Új 50 eurós bankó kerül forgalomba április 1-jén, ám a régivel is korlátlan ideig fizethetünk. A régi eurók tehát megőrzik értéküket: bár az elhasználódásuktól függően előbb-utóbb bevonják őket. Erről az Európai Központi Bank (EKB) idejében tájékoztatást ad, de a bankokban a bevonás után is be lehet majd váltani a régieket.

Az új 50 eurós tartósabb anyagból készül és több biztonsági elemet kap, aminek köszönhetően nehezebb lesz hamisítani. Ez azért sem elhanyagolható tényező, mert Szlovákiában tavaly épp az 50 eurós volt a leggyakrabban hamisított bankjegy.

Nézd meg, hogy nyomtatják az új bankjegyeket:

.

A bankjegy egyik legfontosabb biztonsági eleme a hologram, az úgynevezett arcképes ablak. Az ablak a világosság felé tartva átlátszóvá válik, és mindkét oldalon megjelenik benne Európé képmása. (Az Európé ábrázolás egy több mint 2 ezer éves, Dél-Itáliában talált vázáról származik.) További biztonsági elem a smaragdzöld számjegy, amelynek színe mozgatáskor smaragdzöldről mélykékre változik.

Az új bankók tervezésében – az első sorozathoz hasonlóan – látássérültekkel is közreműködtek, hogy ők is könnyen felismerhessék azokat. Az összes címlet közül az 50 euróst használják a leggyakrabban.

Forrás: Új Szó, Szia

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL