Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Mint a mesében – a virágba borult lengyel falucska

lookmag

Mint a mesében – a virágba borult lengyel falucska

Egyre jobban vonzza a turistákat. Nem is csoda.

Zalipie egy kis falucska Lengyelországban, mintegy 250 kilométerre a Szlovákia északi határától, Krakkó közelében. Érdekessége, hogy minden ház virágosra van festve, sok közülük kívül-belül. Virágba borult itt a kút, a kanna, a pad, és még ki tudja, mi minden, mesebeli hangulatot kölcsönözve a falucskának. Nem is csoda, hogy Zalipie egyre népszerűbb turista látványossággá válik.

A dolog érdekessége, hogy élő hagyományról van szó, amely mintegy 100-120 évvel ezelőtt indult. Eredetileg az egyik szorgos asszony próbálta így eltüntetni a koromfoltokat, amely a ház plafonját festette feketére. Egyszerűbbnek tűnt virágokat rajzolni a kormos részekre, mint hogy az egész házat ismét bemeszeljék. A virágok megtetszettek a szomszédasszonyoknak, és fokozatosan elterjedt ez e díszítésforma, néphagyománnyá nőve ki magát. Ma már a házakat kívül-belül virágok borítják.

1948 óta minden évben megrendezésre kerül egy verseny húsvét környékén, amelyen a helyi festők (ma már férfiak is, de főleg nők) versenyeznek alkotásaikkal. A falu egyik lakója volt Felicja Curyłowa (1904 – 1974), aki a házának szinte minden felületét festményekkel borította. Otthonát múzeummá alakították, hogy mindenki megcsodálhassa a gyönyörű alkotásait. Annak ellenére, hogy a bámulatos festmények nem a turisták miatt készültek ma már egyre többen látogatnak el a kis faluba.

DCF 1.0

DCF 1.0

zalipie-21 (Custom) zalipie-23 (Custom) zalipie-28 (Custom) zalipie-29 (Custom) zalipie-30 (Custom) zalipie-34 zalipie-dedinka3 (Custom) zalipie-dedinka4 (Custom) zalipie-dedinka8 (Custom) zalipie-dedinka12 (Custom) zalipie-kosciol (Custom) Zalipie-Poland-Painted-Houses-1 (Custom)

6218168154_70795eb8f4_b (Custom)

Még több lookmag

Felkapott mostanában

FEL