Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Futurisztikus, víz alatti csövekben autózhatnak Norvégiában

lookmag

Futurisztikus, víz alatti csövekben autózhatnak Norvégiában

Víz alatt lebegő autóút épül Norvégiában

Norvégia nem kisebb ötlettel állt elő, miszerint 2035-re megépítik a világ első, víz alatt lebegő autóútját. Egy hatalmas csövet képzeljünk el a víz felszíne alatt 30 méterrel, amelyben két sávos autóút futna.

E nagyratörő tervvel Norvégia a kompok terhelését kívánja csökkenteni a fjordok között. A hivatalosan “elsüllyesztett lebegő hídnak” nevezett hatalmas csövet (csöveket) a vízfelszínen lebegő pontonok tartanák a helyükön, a pontonok kötelékét pedig a parthoz rögzítenék, hogy ne mozogjon el az egész építmény.

A norvég kompszolgáltatás jelenleg olyannyira túlterhelt, hogy már akár egy ilyen furcsa ötlet is megoldás lehet. Ha például valaki Kristiansandból Trondheimba szeretne elutazni, a mintegy 1000 kilométeres út során hétszer kell kompra szállnia, ami 21 órányi pluszt jelent az út során.

víz alatt

A norvégok azért nem hidakat épít, mert az ország fjordokkal, öblökkel, hegyekkel és változatos formájú vízfelületekkel taglalt felszíne nem igazán jó terep átlagos (vagyis olcsó) hidak építésére. A konstrukciós nehézségek mellett ráadásul vannak egyéb szempontok is: egyrészt az ország haditengerészete rendszeresen gyakorlatozik a fjordokban, másrészt a norvégok nem akarják betonszörnyekkel tönkretenni a vidéket.

 Az országban már amúgy is 1150 alagút van, ebből 35 megy víz alatt, szóval a norvégok hozzá vannak szokva ahhoz, hogy egy csőben autózzanak. Ha a 25 milliárd dolláros projekt megvalósul, 2035-től az említett útvonalon a 21 órányi hajózás mintegy felét lehetne kiváltani a víz alatt lebegő alagutakkal.
Forrás: Index

Még több lookmag

Felkapott mostanában

FEL