Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Luxusszálló lett a gácsi kastélyból

szia

Luxusszálló lett a gácsi kastélyból

Ha Losonc felé autózol, érdemes megnézned, mi lett a pár éve még csaknem romokban heverő épületből

A Losonctól hét kilométerre lévő község impozáns, hat saroktornyos kastélya 2009-től két ütemben szépült meg. A felújítást követően luxusszállodaként üzemel az egykor a Forgách-család birtokában lévő kastély.

Forgách Zsigmond 1612-ben építtette fel a kastélyt, mely a második világháború végéig volt a család birtokában. A hét évig tartó rekonstrukció során értékes fali festmények kerültek elő. A kora reneszánsz freskókon a magyar uralkodók alakjai köszönnek vissza.

Egy-két éve még így nézett ki a Gácsi Kastély

Egy-két éve még így nézett ki a Gácsi Kastély

Mint Vladimír Plekanec, a szlovák állami televíziónak elmondta: „Forgách Zsigmond rendelte meg a freskókat, melyeken a magyar történelem hétszáz évének királyai láthatóak. A falfestményeket uralkodók galériájaként is értelmezhetjük I. Szent Istvántól II. Habsburg Ferdinándig.”  Hozzátette, ezek a legnagyobb falfestmények Szlovákia területén.

A Forgách-család a 18. században késő barokk stílusban építtette át a kastélyt. Az egyes szalonok mennyezetét ekkor díszítették Josef Ignaz Mildorfer alkotásaival. Ezáltal is vált különlegessé az épület, ez az egyetlen felvidéki világi létesítmény, ahol Mildorfer festmények találhatóak. A neves osztrák festő elsősorban egyházi épületeket ékesített freskóival.

Halic+10res

Freskó. Forrás: obnova.sk

A kastélyt a második világháború alatt megrongálták, majd kifosztották. Az ötvenes évek második felében részben felújították. A rendszerváltozásig szociális otthon működött benne, majd üresen állt. A Besztercebányai megye 2006-ban adta el az angolparkkal együtt a kassai székhelyű IMET a.s. vállalatnak.

A felújítás előt...

A felújítás előt…

A szlovák beruházó luxus szállodává alakította át a kastélyt. Az épület és a körülötte elterülő 13 hektáros park a nemzeti kulturális örökség részét képezi. Így a munkálatokat a műemlékvédelemmel egyeztetve hajtották végre – fogalmazott Regina Vidová, a felújítást végző IMET a.s. vállalat projektmenedzsere. A munkálatokhoz az állam több mint 1 400 000 euróval járult hozzá.

yPpWpoxjRX-DgAjiVn-79w.1280-Aktu-lne-n-dvorie-u-sl-i-ako-re-taur-cia

… és után.

A kastélyba 10 éven át nem lehetett bejutni – most már megnyílt a nyilvánosság előtt is. “A vendégek kipróbálhatják a kastély Rozália, valamint a fedett udvaron található Árkádia éttermét. Azonban a szálló többi részét – a szobákat és a wellnesst – csak szeptemberben nyitjuk meg.” – nyilatkozta Regina Vidová.

Az új luxusszállóban 50 szoba lesz majd, 135 ággyal. Az egyes szobákat különféle történelmi stílusokban rendezik be, valamint megújul a francia park a benne található tóval együtt. Mindennek tetejébe a kastély területén lehet majd teniszezni, röplabdázni, golfozni is, természetesen mindet külön pályán.

Halic+05

Forrás: Felvidék Ma,
F
otók:  Čas.sk, Obnova.sk
Olvasás folytatása
Hírdetés - AD22
Ezek is tetszhetnek...

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL