Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Nem lehet majd eljátszani a nyerőgéppel a segélyt

szia

Nem lehet majd eljátszani a nyerőgéppel a segélyt

Új, szigorúbb szabályozás készül

Új törvény készül a hazárdjátékok szigorúbb szabályozásáról. A törvény eltiltaná a szociális segélyt felvevőket a nyerőgépektől. A gépek üzemeltetői úgy érzik, ezzel ellehetetlenítik a kisebb játéktermeket: a tervek szerint csak nagy játéktermek lesznek, a falusi kiskocsmákból teljesen eltűnhetnek a játékgépek.

A tárcaközi egyeztetésre kerülő törvényjavaslat jobban védi majd a fogyasztókat. Az anyagi szükséghelyzetben lévők, akik segélyt vesznek fel az államtól, nem automatázhatnak. Ezt a következőképpen érnék el: készülne róluk egy nem nyilvános lista, amelyet elküldenének a játéktermekbe.  Az üzemeltetőknek saját költségen kártyaleolvasót kell beszereltetniük, és a játékterembe csak a személyi igazolvány „leolvasása” után lehet majd belépni.

Az új törvényt cseh mintára dolgozzák ki, ahol nemrég vezették be a szabályozást. E szerint játékfüggők saját maguk is kérhetik, hogy legalább fél évre tiltsák el őket a nyerőgépektől. Sőt, játékszenvedély betegségben szenvedők esetén közeli családtag is kérheti ugyanezt.

Emellett a tárca azt is el szeretné érni, hogy a szerencsejáték a játéktermekbe és kaszinókba összpontosuljon. Meghatároznák azt is, egy helyen minimálisan mennyi nyerőgép működhetne. A törvény korlátozná a játéktermek reklámlehetőségeit is.

A szabályzás az online térben is szigorodik. A jövőben korlátozni szeretnék a hozzáférést azokhoz a szerencsejáték-cégek weboldalaihoz, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel (licensszel).

Az ellenőrzések is gyakoribbak lehetnek, a minisztérium szeretné, ha a pénzügyi felügyelet ellenőrei inkognitóban is látogatnák a játéktermeket. A javaslat szerint az üzemeltetési díj is emelkedik.

A nyerőgépek üzemeltetőit tömörítő szervezet, az AZAH (Asociácia zábavy a hier) szerint a törvény által ellehetetlenülnek a kisebb üzemeltetők. A nyerőgépek üzemeltetési díja ugyanis szerintük már most épp az elviselhetőség határán van. Dominika Lukáčová, az AZAH munkatársa az aktuality.sk portálnak kifogásolta a nyerőgépek minimális számának emelését is, mondván, Szlovákia nem Las Vegas, itt nincs értelme nagy játéktermeket és kaszinókat nyitni.

Mindez komoly változásokat hozhat Dél-Szlovákiában – ugyanis itt rengeteg a magyarországi vendég. Magyarországon pár éve elfogadták a kaszinótörvényt, amely a kaszinókba szorította vissza a játékgépeket. Így ide járnak játszani.

Mi a helyzet Komáromban?
Komáromban az elmúlt években ugrásszerűen nőtt a játéktermek száma, annak ellenére, hogy az önkormányzat már másfél éve nem ad bérbe városi ingatlanokat ilyen célra. Keszegh Béla, a város alpolgármestere szerint azonban a játéktermek üzemeltetői trükköznek, magáningatlanokban bérelnek termet, a tulajdonost pedig jól megfizetik, ezért üdvözli a törvény szigorítását.

Elmondta, néhány városban felmerült már a szerencsejátékok teljes betiltása is, ám sok önkormányzat mérlegeli, mekkora pénztől esne el. Komárom szerencsejátékból származó teljes éves bevétele meghaladja a 300 ezer eurót. Szerinte fontos lenne, hogy a szerencsejátékkal kapcsolatos adók meghatározása az önkormányzatokhoz kerüljön. Jelenleg ugyanis központi tarifák vannak, és olyan településeken, mint Komárom, ahol a szomszédos tiltás miatt nagyobb az érdeklődés, az adók emelésével lehetne akadályozni a játéktermek féktelen szaporodását.

Forrás: Új Szó
Olvasás folytatása
Hírdetés - AD22
Ezek is tetszhetnek...

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL