Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Minden idők 2. legnagyobb gyémántjára akadtak Botswanában

lookmag

Minden idők 2. legnagyobb gyémántjára akadtak Botswanában

1111 karátos drágakő

Minden idők második legnagyobb drágakő minőségű gyémántjára találtak Botswanában, több mint száz éve nem volt hasonló lelet – számolt be a The Daily Telegraph.

A IIa típusú gyémántot egy kis kanadai bányászati cég, a Lucara Diamond Corp találta. Az 1111 karátos drágakő a Botswana északi részén működő Karowe bányából került elő.

A fantasztikus darab a világ második legnagyobb drágakő minőségű gyémántja. A szabálytalan alakú kő mérete 65 milliméter x 56 milliméter x 40 milliméter.

A legnagyobb drágakő minőségű, 3106 karátos gyémántot 1905-ben találták egy dél-afrikai bányában. A Cullinan-gyémántot feldarabolták és több drágakövet csiszoltak belőle, a két legnagyobb darab a brit koronaékszereket díszíti.

“Ez a történelmi felfedezés a Lucarát és a Karowe bányát is a valóban kivételes gyémánttermelők közé emeli” – értékelte William Lamb, a Lucara Diamond Corp. vezetője.

A közelmúltban Hongkong egyik leggazdagabb embere, Joseph Lau világrekordnak számító 50 millió svájci frankért (14 milliárd forintért) vásárolta meg egy genfi aukción a Blue Moon gyémántot. A gyűrűbe foglalt Blue Moont a legnagyobb ismert élénkkék drágakövek között tartják számon. Azt a nyers gyémántot, amelyből a Blue Moont csiszolták, szintén abban a dél-afrikai bányában találták, ahol a Cullinant.

Forrás: MTI
Képek: The Telegraph

1111-Carat-diamond_3504489b 1111-Carat-diamond_3504490b

 

Olvasás folytatása
Hírdetés - AD22
Ezek is tetszhetnek...

Még több lookmag

Felkapott mostanában

FEL