Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

A tenger hangjai – hatalmas vízi orgona a horvát tengerparton

lookmag

A tenger hangjai – hatalmas vízi orgona a horvát tengerparton

A tenger hangja és a nap fénye

Zadar városánál egy hatalmas, kőből faragott, hetven méteres „tengeri-orgona” található, amelyet a tenger hullámai szólaltatnak meg.

A különleges hangszert Nikola Basic horvát építész készítette. A természet alapú hangszer 35 orgonasípja folyamatosan zenél, ahogy a hullámok érik a partszakaszt. A kőből faragott sípok hangokká alakítják a hullámokat.

Zenélő tengerpart – 70 méteres orgona

A 70 méter hosszú orgona sípjai, az Adriai tengerbe vezető lépcsőkbe lettek telepítve. Minden lépcsőfok öt sípot tartalmaz, melyek különböző hangmagasságokban szólalnak meg a hullámok hatására.

zadar-sea-organ3 Fotoarhiva-TZG-Zadar-1024x676

A zenélő tengerpart a helyiek és a turisták körében is közkedvelt. Sokan járnak ide meditálni, sétálni, vagy csak nézni a naplementét, miközben hallgatják a tenger zenéjét.

A napelemes fénykör

Közvetlenül az orgona mellé Nikola Basic egy újabb különleges installációt tervezett. A The Sun Salutation 22 méter átmérőjű, napelemes lemezekből álló kör, amely nappal magába szívja a napsugarak energiáját, majd elektromos árammá alakítja.

18ee7cafSötétedés után pedig a beépített LED fények színes kavalkádját sugározza ki magából. A fényjáték a „tengeri orgona” zenéjével összhangban formálja a fénymintákat.

Forrás: Impress magazin

Böhringer-Friedrich-zadar-sea-organ-900x598

Még több lookmag

Felkapott mostanában

FEL