Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

A világ legrégebbi smiley-ját 1635-ben írták le Trencsénben

szia

A világ legrégebbi smiley-ját 1635-ben írták le Trencsénben

Majdnem négyszáz éves a világ legrégebbi smiley-ja. És szlovák.

Nemrégiben rátaláltak a világ legrégebbi smiley jelére – méghozzá a szlovákiai Trencsénben. A mosolygó arcocskát 1635-ben kanyarintotta egy elszámolás alá a város egykori jegyzője, Ján Ladislaides. A 17. századi dokumentumra a trencséni levéltár igazgatója, Peter Brindza bukkant rá.

Ezzel a szlovák hangulatjel 10 évvel megelőzte az eddig elsőnek tartott angol smiley-t, amit Robert Herrick angol költő 1648-as rajzolt le.

Peter Bryndza az értékes dokumentummal

Peter Bryndza az értékes dokumentummal

Ján Ladislaides, Trencsén jegyzője a város számláinak ellenőrzése során kanyarította egy elszámolás alá, annak jeléül, hogy mindent rendben talált. A trencséni archívum igazgatója az MTI-nek elmondta: a latin nyelvű dokumentumra rajzolt smiley-t néhány héttel ezelőtt fedezte fel korabeli dokumentumok osztályozása során, és bár az ábrázolás nem nagy, mégis rögtön megakadt rajta a szeme, és neki is mosolyt csalt az arcára.

Az archívumban lévő korabeli dokumentumok még sok titkot rejtenek, így elképzelhető, hogy a jövőben még más hasonló érdekesség is a napvilágra kerül – tette hozzá Peter Brindza.

Az arckifejezések és gesztusok pótlására használt hangulatjelek az internetes kommunikáció térnyerése során terjedtek el, azonban az első újkori smiley megjelenését a nyolcvanas évekre teszik. Jelentésük alapján ma több mint százat lehet megkülönböztetni, a leggyakrabban használtak száma is meghaladja az egy tucatot.

Forrás: 168 óra, Čas

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL