Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Ezeken a térképeken kiderítheted, mi állt a házad helyén 200 évvel ezelőtt!

szia

Ezeken a térképeken kiderítheted, mi állt a házad helyén 200 évvel ezelőtt!

A térképeket összehangolták a Google Maps-szal is

Még sosem gondolkodtál el azon, vajon mi állt a házad helyén 100-300 évvel ezelőtt? Mező? Vagy valamilyen tó, erdő, esetleg mocsár? Ezeknek a fantasztikus térképeknek köszönhetően most megtudhatod, milyen volt a 18-19. században!

Egy magyarországi weboldal adatbázisában rengeteg térképet találhatunk! Egyetlen kattintással és némi nagyítással megkapjuk például egy XIX. századi katonai felmérés 1:28.800 arányban készült térképeit. Ezek a színes, kéziratos térképek sokáig szigorúan titkosak voltak!

Ráadásul a térképeket nemcsak a Google Maps-szal hangolták össze, de az oldal a Magyar Királyság nagyfelbontású, színes felmérési térképeit is tartalmazza.

Már most szólunk, hogy ne lepődj meg, ha esetleg (az akkori) városhatáron kívül laksz ma, hisz városaink az elmúlt 50-100 évben rengeteget fejlődtek, területük alaposan kibővült!!!

Az igen érdekes és praktikus weboldal ezen a címen érhető el: http://mapire.eu/hu/

A kívánt térképre kattintva a képernyő bal felső sarkában megjelenik egy kereső. Ide bepötyögtetjük a kívánt település nevét – és a nagyító gombra kattintva a térkép automatikusan rá fog közelíteni a kiválasztott településre.

Capture1
Még egy tipp: az összehasonlítás úgy adja a legérdekesebb eredményt, ha az osztott képernyő egyik felén a „térképek” feliratú gombra való kattintás után beállítjuk a jelenkori térképet („open street map” vagy „HERE térkép”), és a „történelmi térképek” csúszkát 0%-ra állítjuk, míg az osztott képernyő másik felén valamelyik történelmi térképet nyitjuk meg!

Forrás: storyvilág, utajovobe.eu

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL