Vedd fel a kapcsolatot velünk

Szia.sk

Március elsejétől fizethetünk a műanyag zacskókért

szia

Március elsejétől fizethetünk a műanyag zacskókért

Évente átlagosan 446 műanyag zacskót dobunk a kukába. Meg kell állítani a környezetszennyezést.

Új törvényt dolgozott ki a környezetvédelmi minisztérium, amelyet jelenleg további konzultációkra bocsátottak. E szerint szabályoznák a műanyag zacskók fogyasztását Szlovákiában – első körben úgy, hogy már március elejétől fizetnünk kell érte.  A módosítást az Európai Unió irányelveit követve hajtják végre.

Ez lesz márciustól
A zacskókra jövő év március elsejétől kötelező díjat vetnek ki, amelyről a kereskedők felelőssége tájékoztatni a fogyasztókat. A műanyag zacskókat jelöléssel (vonalkóddal) is el kell látni. A boltoknak emellett biztosítaniuk kell más típusú, tartósabb táskákat is.

EU-s hadüzenet a zacskók ellen
Nem csak Szlovákiát kötelezi ilyesmire az EU: az összes tagországnak ki kell dolgoznia egy hasonló tervet. Franciaország például radikális lépést választott: ott 2016. július 1-től tilos a műanyag zacskók használata a kereskedelemben.

A zacskóhadüzenetre azért van szükség, mert az EU-ban a legelterjedtebb műanyagzacskó-fajtája, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzacskó a legtöbbször nem használható újra és így hamar a szemétbe kerül. Az EU minden egyes polgára fejenként közel 200 nejlonzacskót használ el évente, amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó.

Szlovákiában duplán szennyezzük a környezetet
Szlovákiában messze túlszárnyaljuk ezt az arányt: egy személy átlagosan 446 darab műanyag zacskót dob el évente. És ezek a zacskók többnyire nem a kukában végzik:  100 milliárd zacskó 8 százaléka a tavakban vagy folyókban, a földeken vagy utakon köt ki, lebomlási idejük több száz év is lehet. Így aztán komoly környezetvédelmi problémát jelentenek.

Az uniós tagállamok két lehetőség közül választhatnak: 
Az egyik, hogy a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását 2019 végéig fejenként maximum 90 darabra, 2025 végéig pedig fejenként legfeljebb 40 darabra csökkentik. A másik lehetőség, hogy 2018 végéig teljesen kivonják a kereskedelmi forgalomból az ingyenesen kapható műanyag zacskókat (Ez már meg is történt Franciaországban).

2

Ezt szeretnék megakadályozni.

Még több szia

Felkapott mostanában

FEL